Kunskapsmatrisen

Social hållbarhet i stadsutvecklingen

Visar alla artiklar kopplade till Samspel

 • Vindskydd och rosenträdgård – sociala processer i Tynnered

  Diskussioner om en näridrottsplats vid Kastanjeallén i Tynnered resulterade i ett långt socialt processarbete där hela området rustades upp. En liknande process genomfördes i norra Tynnered. Förutom en ny mötesplats med vindskydd och rosenträdgård har den breda processen gett flera synergieffekter.
 • Stadsnära odling i Kungsladugård

  När en outnyttjad markbit mellan landshövdingehusen skulle rustas upp gick odlingsintresserade grannar ihop och bildade en odlarförening. Nu växer både närodlad mat och granngemenskap i Engelska parken vid korsningen Carnegiegatan/Svanebäcksgatan.
 • Stadsodling i Malmö – stolta barn och rotade satellitmammor

  Projektet Odla i Stan, en spin-off till Barn i Stan, använder odling som metod för social hållbar utveckling. Stadsodlingarna har gjort succé med resultat som ökad delaktighet, mindre vandalism och större förankring i det svenska samhället.
 • Stadsbiblioteket – att äga rum

  ”A city cannot be a work of art”
  Detta slår Jane Jacobs, arkitektur- och planeringskritiker, fast i sin mest kända bok om städer där hon försöker beskriva vikten av ett rikt folkliv för en stads välmående. Ståendes framför Götaplatsen med sina monumentala byggnader och relativa människofattigdom blir det lätt att återkomma till henne.
 • Ground Zero – ett gapande hål i stadsbilden

  På Jagtvej 69 i stadsdelen Nørrebro i Köpenhamn finns ett gapande hål mitt i den övriga bebyggelsen. Där det tidigare stod ett anrikt kulturhus finns endast en grusplan med graffiti på husgavlarna bredvid. Ibland står det gamla möbler uppställda på platsen och då och då rester av eldstäder.
 • Chapmans torg – öppna dörrar skapar liv och rörelse

  Det skulle vara möjligt att cykla rakt in på biblioteket på Chapmans torg. Biblioteket, ett utav Göteborgs äldsta, finns här sedan 1962. Att dessa lokaler från början var tänkta att härbärgera en biograf märks på den breda och sluttande entrén.
 • Hammarkulleborna och biblioteket som fick vara kvar

  – Det hade gått!
  Kerstin Wennergren, chef för Folkets Hus i Hammarkullen, är säker. Med hjälp av stadsdelens lokala krafter skulle det gått att fortsätta driva biblioteket som var nedläggningshotat 2009. Biblioteket som, efter stora lokala protester, aldrig blev nedlagt är ett exempel på hur en stadsdel och dess invånare tillsammans skapar sitt samhälle.
 • Axelhuset – ett vardagsrum mitt på torget

  Med hjälp av ett öppet och ickekommersiellt rum, några bord och stolar, mikrovågsugn och tillgång till toalett är Axelhuset på Axel Dahlströms torg en plats där människor kan snudda vid varandra i vardagen. Att utbyta en blick, prata lite och kanske hjälpa varandra. Eller som Marie-Louise Ek Lindell, barn och ungdomsbibliotekarie, säger:
  – Axelhuset, ja, vi vill ju vara en plats dit alla kan komma. Ja, som ett vardagsrum mitt på torget.
 • 360 synvinklar i Hammarkullen

  Foajén på Folkets hus i Hammarkullen är full med folk när sex studenter anordnar heldagskonferensen 360 synvinklar den 12:e januari 2012. Tanken bakom dagen är att ungdomar från olika skolor i Göteborg ska möta samhällsaktörer av olika slag, för att få upp ögonen för vad de som medborgare kan göra i samhället för att påverka och förändra.