Kunskapsmatrisen

Social hållbarhet i stadsutvecklingen

Visar alla artiklar kopplade till Stad

 • Göteborg landets första Age-friendly city

  Som första svenska stad har Göteborg gått med i internationella nätverket Age-friendly cities and communities. Åldersvänliga Göteborg arbetar tillsammans med äldre för att göra staden till en stad för alla åldrar – inklusive äldre.
 • 3D-verktyget Min Stad visualiserar stadsutvecklingen

  Ett klotterplank för göteborgarna. Så beskriver Eric Jeansson, geodatastrateg på stadsbyggnadskontoret, webbaserade Min Stad där besökaren kan debattera förändringar i staden – och föreslå egna. Mobilappen Min Stad fungerar som ett komplement där det också går att dela med sig av berättelser från favoritplatser i Göteborg.
 • Valhallabadet – som ett par sköna och väl använda byxor

  En trogen gäst återkommer till en våg på Valhallabadet:
  ”På den här vågen har jag vägt allt från 30 kilo som barn till 79 kilo med min dotter i magen till dagens 58 kilo. Märkvärdigt va?”
 • Murens minnen i Berlin

  Det är länge sedan muren byggdes, också ganska länge sedan den föll. Men den uppdelning som muren markerade rent fysiskt i staden har lämnat rester. Vanja Larberg skriver om ”die mauer im kopf”, muren som fortsätter existera i huvudet på tidigare väst- och östberlinare.
 • Olika världar möts på Järntorget

  Om du sätter dig på Järntorget, som jag gjorde, en solig dag i slutet av maj så kommer du se en mängd människor röra sig på och omkring torget. Det är inte bara människor som bor i närheten som söker sig hit – hit lockas människor från hela staden.
 • ”Tänk själv, lyssna, samarbeta och ge aldrig upp”

  Sedan början av 1980-talet har landskapsarkitekten Eva Glader varit med om att skapa en lång rad mötesplatser runt om i staden. Vanja Larberg tog med henne till Bergsjön för att titta på några avtryck från 30 år av engagemang, kreativitet och samarbeten. Hon berättar om sitt arbete med att förstärka människors gångstigar, utforma stadens lekplatspolicy och ta fram principer för stadsnära odling.
 • Långgatorna: nya svar på gamla frågor

  Om man säger att det inte finns någon risk att Långgatorna gentrifieras, alltså ”socioekonomiskt uppgraderas” med resultatet att allt som är bra och intressant idag försvinner, blir man kallad naiv. Men om man istället för att utgå från abstraktioner – gentrifiering är inte en naturlig process utan ett analytiskt koncept, alltså en teori bland flera – studerar det lokalt specifika sammanhanget, vad får man då för svar?
 • Stadsbiblioteket – att äga rum

  ”A city cannot be a work of art”
  Detta slår Jane Jacobs, arkitektur- och planeringskritiker, fast i sin mest kända bok om städer där hon försöker beskriva vikten av ett rikt folkliv för en stads välmående. Ståendes framför Götaplatsen med sina monumentala byggnader och relativa människofattigdom blir det lätt att återkomma till henne.
 • Ground Zero – ett gapande hål i stadsbilden

  På Jagtvej 69 i stadsdelen Nørrebro i Köpenhamn finns ett gapande hål mitt i den övriga bebyggelsen. Där det tidigare stod ett anrikt kulturhus finns endast en grusplan med graffiti på husgavlarna bredvid. Ibland står det gamla möbler uppställda på platsen och då och då rester av eldstäder.