Kunskapsmatrisen

Social hållbarhet i stadsutvecklingen

Stadsbiblioteket – att äga rum

Stad
”A city cannot be a work of art”
Detta slår Jane Jacobs, arkitektur- och planeringskritiker, fast i sin mest kända bok om städer där hon försöker beskriva vikten av ett rikt folkliv för en stads välmående. Ståendes framför Götaplatsen med sina monumentala byggnader och relativa människofattigdom blir det lätt att återkomma till henne.

När Götaplatsen skulle byggas inför jubileumsutställningen 1923 var ett utav kraven att byggnaden i fonden skulle vara synlig hela Avenyns längd. Det kravet möttes av konstmuseet med sina mäktiga valvbågar.
Stadsbiblioteket byggdes långt senare och både hör och hör inte till Götaplatsen. Det hör till eftersom det precis som konstmuseet, stadsteatern och konserthuset är en av stadens tunga kulturinstitutioner. Samtidigt är det skilt från dessa, både av Berzeliigatan men också på ett annat sätt. Utanför stadsbiblioteket finns ingen människofattigdom, här präglas gatan snarare av en frenetisk aktivitet. Så är det också den kulturinstitution som, näst Liseberg, drar flest besökare i Göteborg.

En egen plats i city
Något undangömt, en trappa ner, inne på biblioteket finns Dynamo, ett ganska ovanligt biblioteksrum. Här satsas mot målgruppen unga mellan 13 och 25 år, en grupp som biblioteket särskilt vill vända sig till. Det hörs musik, flera grupper av unga är engagerade i tv-spel, någon läser läxor i sofforna och ytterligare andra botaniserar bland böckerna. Ungdomsbibliotekarien Daniella Brummer Pind säger att hon upplever att Dynamo lockar ungdomar från hela staden. Kanske för att det finns ett eget rum här, en speciell plats för just unga. Hennes kollega Elin Nord fyller i att många också utnyttjar möjligheten till samtal med en vuxen. Men många verkar också komma för spelmöjligheterna, kanske beroende av att alla inte har ekonomiska möjligheter att ha den typen av utrustning hemma. Två gymnasister, som under total koncentration har spelat guitarhero vid den stora skärmen, säger att de behövde slappa lite efter ett matteprov. Och att de ganska ofta åker från Polhemsgymnasiet på Hisingen för att hänga lite här efter skolan.
Dessa ungdomar kommer aldrig att kunna synas längs hela Avenyns längd – men de är istället en bild av en annan sorts stad än den enbart vackra och monumentala. Biblioteket skapar här en möjlighet för ungdomar från hela Göteborg att ha rätt till en egen plats mitt inne i centrala staden. Att äga rum(met).


Text: Ellen Blåberg (första gången publicerad 2011, innan stadsbiblioteket byggdes om)

 

 


Taggar kopplade till denna artikel:

Mötesplatser